fredag den 14. marts 2008

Er du sensitiv?

Af: Johnny Frank Nielsen

Har du ofte fået at vide, at du var nærtagende, sky, ”for følsom” og sart?
Reagerer du stærkt på f.eks. lyde, støj, vold på TV og temperatur?
Påvirkes du ofte af andres følelser?
Oplever du følelser med stor dybde og intensitet?
Har du brug for tid alene?
Har du følt dig ”anderledes”?

Kan du svare ja til spørgsmålene, er du med stor sandsynlighed høj-sensitiv.

Karaktertrækket høj-sensitiv er defineret i den amerikanske psykolog og forsker Elaine Aron´s bog ”The Highly Sensitive Person”.

Bogen er en meget præcis beskrivelse af det, som høj-sensitive oplever i deres dagligdag, på jobbet og mellem mennesker. Den er en flot håndsrækning til sensitive mennesker og indeholder konkrete råd og vejledninger.

Jeg er selv høj-sensitiv og har siden barndommen ofte fået at vide, at jeg var mærkelig, sart, nærtagende og har også haft det svært i mine jobs. Og det tog jeg personligt og troede, at jeg var forkert. Indtil jeg i marts 2006 læste Elaine Arons bog og oplevede en dyb lettelse og forståelse.

Ifølge Elaine Arons forskning er omtrent 20% af befolkningen høj-sensitive. At være høj-sensitiv kan rumme forskellige ”problemer” og besværligheder, men skal opfattes som en gave og et ansvar. Det kan være en stor udfordring at være høj-sensitiv.


De positive sider ved at være høj-sensitiv er bl.a.:

Vi er meget sansende.
Vi optager på en fin måde informationer fra vores omgivelser og miljø.
Vi er intuitive og spirituelle.
Vi er kreative. Vi har en evne til at se sammenhæng og oplever
Vi er empatiske. Som høj-sensitive føler vi med andre og kan skabe relationer, der er dybe og givende
Vi er passionerede og intense. Og fordi vi oplever så stærkt, vil vi opleve stor glæde og også stor sorg. Vi kan tage de dybe samtaler.

Alle disse kvaliteter er værdifulde for os selv og vore relationer. Vi skal ikke føle os mindre værd grundet vores følsomhed, men bruge den til gavn for os selv og andre.

Mange høj-sensitive er derfor bl.a. komplementære behandlere, healere, visionære, økologer, miljø-arbejdere, kunstnere, musikere, forfattere, sangere, rådgivere.

Her i Danmark kan du finde informationer hos Foreningen af høj-sensitive, http://www.123hjemmeside.dk/HSP/2180661 og også på http://www.highlysensitivesouls.com
Der er startet lokalgrupper flere steder i Danmark.

Forfatter resurse box e:-> Forfatter af artiklen er fotograf Johnny Frank Nielsen, som også sælger fotografier gennem Biofoto. Se nærmere på http://www.scanpix.dk/ og på http://www.johnnyfnielsen.dk/

Article From Gratis Artikler

Kommentar fra Irina:
Du kan få mere information ved at besøge Elaine Arons officielle side ved at klikke her

Her kan du lave en test for at finde ud af om du er høj-sensitive. Klik her

Ingen kommentarer: